AKTUÁLNÍ OBJEDNÁVKY NA SLOVENSKO BUDEME EXPEDOVAŤ AŽ OD 2.1.2025

Nenechajte si ujsť tie najlepšie akcie a ponuky! Doprava zadarmo, akcie a zľavy na produkty, novinky a veľa ďalšieho.

Zdravé recepty na grilovačky

Magazín
Zdravé recepty na grilovačky

Grilovanie má nálepku nezdravého jedla. Gril pritom patrí k záhradnému posedeniu od jari do neskorej jesene. Nie je nad relax s priateľmi, dobrú spoločnosť, zábavu, pitie a kvalitné jedlo. Prečítajte si naše recepty na grilovačky, ktoré nepokazia zábavu ani váš žalúdok.

Po príjemnom grilovaní prichádzajú ešte večer alebo ďalší deň ráno nepríjemné následky. Ťažké brucho, bolesť hlavy, zažívacie problémy. Opakované pochybenia sa zapisujú do nášho zdravia a dodatočne môžu vyústiť do zdravotných problémov. Situáciu totiž nezachránia ani vhodné recepty na grilovačky, pokiaľ sa o samotný gril a postup grilovania dôkladne nestaráte.

Naučte sa grilovať bez prepálených tukov zdravo a nemajte strach o svoje zdravie. Príprava je rýchla, takže vás v lete žiadna návšteva nezastihne nepripravených.

grilování_1

Zdravé grilovanie

Pokiaľ dodržíte niekoľko zásad, nemusíte sa krátkodobých ani dlhodobých následkov grilovania obávať:

  • Vyvarujte sa odkvapkávaniu tuku z grilovaného jedla priamo na horúce uhlie. Teplom sa prepálený tuk vracia späť na mäso a vznikajú tak karcinogény. Mäso uzavrite do alobalu alebo ho dajte na alobalovú misku.
  • Nejedzte čierne mäso (spálené kúsky odrežte).
  • Pred aj po grilovaní očistite mriežku a nenechávajte na nej spáleniny.
  • Nenechajte plamene dotýkať mäsa.
  • Zdravšiu verziu si zariadite odstránením prebytočného tuku zo surového mäsa.
  • Vyberajte chudé mäso (čím je mäso tučnejšie, tým viac karcinogénne môže pri grilovaní byť). Namiesto krkovice zvoľte radšej kuracie mäso alebo kvalitný hovädzie steak.
  • Zabudnite na grilovanie údenín.
  • Grilujte na horúcich uhlíkoch, ale rozhodne nie v plameňoch.

Čo hodiť na gril

Pokiaľ sa pustíte do grilovania s kvalitnými surovinami, dôverujte predovšetkým vlastnej marináde. Zabudnite na nákup predpripravených naložených zmesí, pri ktorých v niektorých prípadoch ani neviete, z akej časti zvieraťa sú. V domácej marináde ustrážite množstvo soli aj suroviny, ktoré používate. Do pripravených marinád výrobcovia dávajú navyše cukor a umelé dochucovadlá. Nie vždy je to zle, ale nie je nad vlastný úsudok pri príprave.

Do domácej marinády dajte olej vhodný na tepelnú úpravu (olivový, slnečnicový) a doplňte domácimi bylinkami a korením - cesnakom, citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením.

Pri grilovaní nezabúdajte ani na zeleninu. Doprajte si k mäsu zeleninové šaláty alebo zeleninu aj s korením ugrilujte. Zelenina doplní jedlo vlákninou a dodá vám antioxidanty.

Dobre fungujú grilované:

  • šampiňóny,
  • baklažány alebo cukety,
  • papriky,
  • kukurica,
  • cherry paradajky.

Zeleninu si pripravte na plátky a potrite ju rovnako ako mäso olejom a zľahka osoľte. Z cukety a baklažánu sa tak zbavíte prebytočnej vody. Rozhodne zeleninu v oleji dlho nemáčajte. Zbytočne by nasiakla olej.

grilování_4

Recepty na grilovačky

Kvalitný dip je neodmysliteľným doplnkom ku grilu. Klasické kupované dipy sú podobne nevhodné ako marinády. Sú doplnené umelými dochucovadlami, tukmi a glukózou.

Jogurtový dip

Na zdravý recept na jogurtový dip si pripravte:

  • biely jogurt,
  • čerstvé bylinky (mäta, koriander, pažítka) podľa chuti,
  • cesnak.

Jogurt vám po grilovaní pomôže so správnym zažívaním. Alternatívou sú zdravé dipy z našej ponuky.

Šťavnaté grilované kuracie mäso

Kuracie mäso sa bez použitia marinády rýchlo vysuší vďaka nízkemu množstvu tuku. Problém vyrieši marináda z oleja alebo jogurtová marináda. Mäso pred grilovaním naložte na hodinku do jogurtu s korením. Uvidíte ten rozdiel.

Kuracie prsia grilujte 8-12 minút. Pokiaľ máte kuracie prsia v alobale spoločne so zeleninou, doprajte im na pečenie 45 minút.

Špízy

Namiesto samostatných ingrediencií a grilovania väčších kusov pripravte špízy. Doprajte im 15-25 minút a priebežne ich potierajte marinádou, aby ste ich nevysušili.

Steak

Hovädzí steak je to najlepšie, čo môžete dať na gril. Jeho príprava je veľmi rýchla. Vyjde tak maximálne na jednu kratšiu historku vašich kamarátov. Steak so šírkou cca 2,5 cm máte za 4 minúty hotový. V polovici doby steak obráťte.

Medzi obľúbené recepty na gril patria aj ryby. Nie každý je ale milovník rýb. S naším korením na ryby si ich možno obľúbia aj vaše návštevy.

Může se Vám hodit


Další články

Magazín
Strukoviny - prečo by ste si k nim mali nájsť cestu?

Strukoviny - prečo by ste si k nim mali nájsť cestu?

Číst článek
Z konjaku
Špagety s kuracím mäsom a špenátom

Špagety s kuracím mäsom a špenátom

Číst článek
Magazín
Mexická kuchyňa: Extravagancia chutí a farieb

Mexická kuchyňa: Extravagancia chutí a farieb

Číst článek