Je to také jednoduché. Klíčky už nebudete musieť kupovať v obchode, takže prvé vitamíny môžete mať kedykoľvek doma. Stačí si jednoducho nechať naklíčiť svoje vlastné semienka v pohodlí domova.
Klíčky sú bohaté na vitamíny B a C, vápnik, železo, karotén, zinok a aminokyseliny. Dajú sa použiť do mnohých jedál a skvelo obohatia váš jedálniček. V tomto článku vám poradíme, ako postupovať pri samotnom klíčení a aké semienka sú na klíčkovanie vhodné.
Čo sa v semienku odohráva?
Klíčky potrebujú naozaj len veľmi málo. Postačí im voda a svetlo. I keď sa to zdá byť veľmi jednoduché, vo vnútri sa odohráva niečo úžasné. Semienko sa začne meniť z klíčka na výhonok, čím sa aktivujú enzýmy a dochádza ku štiepeniu organických látok. Zložité škroby sa premieňajú na sacharidy, aminokyseliny, bielkoviny, tuky sa menia na mastné kyseliny. Celá rastlina sa stáva zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Jednotlivé druhy klíčkov sa preto od seba líšia aj zložením vitamínov.
Rada! Vzhľadom na to, že semienka pri klíčení vyžadujú teplo a vlhko, môžu vznikať plesne a baktérie. Je preto dôležitá pravidelná starostlivosť.
Ktoré semienka sú na klíčenie vhodné?
Na klíčkovanie používajte semienka v bio kvalite. Budete mať istotu, že neobsahujú žiadne chemické látky.
- Strukoviny – mungo fazuľa, celá červená šošovica, zelená šošovica, cícer alebo fazuľa adzuki
- Obilniny – žito, pšenica, jačmeň a ovos
- Plodiny – lucerna, horčica, žerucha a reďkovka
- Netradičné klíčky – červená repa, cibuľa, cesnak a rukola
Ako správne klíčkovať?
A teraz k samotnému klíčeniu. Ide v podstate o jednoduchý proces, ku ktorému nepotrebujete žiadne extra drahé vybavenie. Je potrebné si nájsť každý deň pár minút a semienka kontrolovať. Ak by ste to podcenili, môžu vám splesnivieť alebo naopak uschnúť. Môžete si zabezpečiť dokonca špeciálnu nádobu na klíčkovanie, alebo jednoducho využiť zaváraninový pohár. Viečko bude slúžiť ako sitko. Urobíte do neho väčšie množstvo otvorov. Ak viečko nemáte, využite obväz s väčšími okami, ktorý pripevníte gumičkou. Obväz je však nevyhnutné meniť každý deň. A teraz k samotnému postupu.
Postup
- Semienka dajte do pohára a pridajte vodu. Počkajte, kým napučia. To môže trvať aj niekoľko hodín
- Následne vodu vylejte a semienka prepláchnite. Semienka vložte späť do pohára s prederaveným viečkom alebo obväzom a otočte hore nohami. Dôležité je, aby do pohára prúdil vzduch a odkvapkávala prebytočná voda.
- Semienka preplachujte 2x denne vlažnou vodou. Pri väčšine semienok by ste mali vidieť klíčenie už na druhý deň. Odstrihnúť a konzumovať ich je možné tak o 5 až 7 dní.
Rada! Nevystavujte proces klíčenia priamemu slnečnému žiareniu. Ideálny je polotieň a teplota okolo 20°C.
Zozbierané semienka je ideálne konzumovať čerstvé, ale vydržia dokonca aj pár dní v chladničke. Prípadne si urobte zásoby do mrazničky. Pridať ich môžete do polievky, posypať na chlieb, pridať do šalátov, nátierok, dipov, alebo si ich vychutnať len také samotné. Každé klíčky majú rôznu chuť, takže si stačí len vybrať tú svoju obľúbenú. Pridávať by ste ich mali len do hotových jedál, pretože varením by sa zničili cenné látky. Jesť ich môžete aj s korienkami a výhonkami.
Tip! Pripravte si napríklad oškvarkovú nátierku, ktorú si ozdobíte klíčkami. Pochutiť si a telu dodať vitamíny môžete obyčajnou hrsťou klíčkov. Možno sa to zdá najprv ako zložitý proces, ale v skutočnosti je to naozaj veľmi jednoduché. Zapojte celú rodinu, pretože deti to bude baviť. Klíčky vám dokážu nahradiť dokonca aj drahé vitamíny z lekárne. To znamená, že ušetríte, dodáte telu potrebné živiny a obohatíte svoj jedálniček.
Tak s chuťou do toho!