Píniové oriešky alebo skôr semienka sú diamantom medzi orechmi. A možno aj preto sú nepostrádateľnou súčasťou mnohých kuchýň po celom svete. Nielenže obohatia každé jedlo svojou chuťou, ale majú aj veľa zdraviu prospešných tukov a vitamínov. V tomto článku sa zameriame na ich pôvod, aké majú píniové oriešky použitie a tiež vplyv na zdravie.
Čo sú píniové orechy
Sú to semená pochádzajúce z rôznych druhov borovíc. Tieto semená sú získavané z vnútorných častí šišiek. Majú charakteristický tvar pripomínajúci slzy. A ako také píniové oriešky rastú? Existuje zhruba 20 druhov borovíc, ktoré dokážu vyprodukovať semená vhodné na zber a následnú konzumáciu. Najčastejšou odrodou býva borovica mexická, Colorado, talianska a čínska. A ako vyzerá pínia? Má charakteristický vzhľad a štruktúru a je dokonca považovaná za symbol Stredomoria.
Píniové oriešky sú väčšinou zberané z prírodných lesov. Čo znamená, že sa nesadia na účely produkcie orechov.
Ako chutia píniové oriešky?
Píniové oriešky majú jemnú a maslovú textúru, orechovú chuť a zároveň sú mierne sladké. Vďaka ich vyváženej chuti sú veľmi obľúbenou surovinou do rôznych jedál, ako napríklad šaláty, cestoviny, omáčky alebo dezerty. Pokiaľ ale pri konzumácii budete cítiť horkastú chuť, pravdepodobne sú príliš staré alebo ich zle uchovávate.
Píniové oriešky a zdravie
Majú množstvo zdravotných benefitov vďaka obsahu zdravých tukov, bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Určite by nemali chýbať vo vašom jedálničku, pokiaľ ste sa rozhodli začať so zdravým životným štýlom. A aké majú píniové oriešky účinky:
• zdravé srdce – vďaka obsahu zdravých tukov pomáhajú znižovať riziko srdcových ochorení,
• bohaté na antioxidanty – napríklad na vitamín E a polyfenoly, ktoré znižujú riziko zápalov v tele,
• zdravá koža – píniové oriešky napomáhajú v boji proti starnutiu a pigmentovým škvrnám,
• podpora imunitného systému – vitamín C a ďalšie živiny posilňujú imunitný systém,
• nervová sústava – vitamín B6 je dôležitý pre zdravie nervovej sústavy a znižuje stres a úzkosť,
• trávenie – sú aj skvelým zdrojom vlákniny, ktorý podporuje zdravé trávenie a reguluje hladinu cukru v krvi.
Je dôležité konzumovať píniové oriešky v rozumnom množstve, pretože sú okrem iného aj bohaté na kalórie a nadmerná konzumácia by mohla viesť k prebytočnému príjmu kalórií.
Píniové oriešky v kuchyni
Aj keď sa dajú píniové oriešky považovať za nie úplne bežnú surovinu, v kuchyni sa používajú veľmi často. Vyskúšať ich môžete napríklad v zeleninových či ovocných šalátoch. Ešte lepšiu chuť im dodáte, ak ich ľahko opečiete. Vďaka svojej orechovej chuti sú skvelou voľbou aj pri pečení dezertov alebo chleba. Píniovými orechmi môžete ozdobiť nátierky, pridať do humusu alebo aj do dipu. Nemusíte sa báť ich využiť pri varení hlavných pokrmov. Napríklad rizoto, quinoa či kuskus sú vhodnými kandidátmi pre píniové orechy. Vyskúšať môžete aj napríklad zmes na chlieb, do ktorej môžete píniové oriešky pridať.
Najčastejšie ich ale nájdeme v spojení s bazalkovým pestom. Kombinácia olivového oleja, parmezánu, cesnaku, bazalky a píniových orieškov je dokonalá. Tu píniové oriešky dotiahnu jemnú chuť pesta až do neba.
Píniové oriešky a cena
Vzhľadom na to, že celý proces rastu píniových orechov je veľmi časovo náročný a vyžaduje náročnú starostlivosť, odráža sa to aj na ich cene. Trvá totiž pokojne aj 25 rokov, kým začne pínia produkovať semená a zber prebieha z veľkej časti ručne. A čím nahradiť píniové oriešky, ak je cena príliš vysoká? Možností je hneď niekoľko. Podobnú textúru a chuť majú napríklad mandle, vlašské orechy, lieskové orechy alebo dokonca slnečnicové či tekvicové semienka.
Píniové oriešky sú nielen skvelým pomocníkom v kuchyni, ale majú aj veľa zdraviu prospešných živín. Ako to býva aj pri ostatných potravinách, aj tu je potrebné dodržiavať balans a konzumovať ich v primeranom množstve.