Už dieťa v škôlke vie, čo patrí medzi ovocie a čo medzi zeleninu. Málokto z dospelých však vie, že medzi ovocie radíme aj orechy. Je to naozaj tak. Orechy sú v skutočnosti semená, ktoré obsahujú zárodok novej rastliny, ktoré sa môžu jesť. Pri ostatných druhoch rastlín sa semená nekonzumujú.
patria do skupiny škrupinového ovocia – teda plodov, ktorých semená sú obalené tvrdou, zväčša drevnatou škrupinou. Orechy obsahujú významné živiny, ktoré majú zabezpečiť energiu a rast mladého stromčeka v jeho počiatkoch. Ide o významnú zásobáreň energie a minerálnych látok, z ktorej čerpá nielen zárodok stromu. Aj pre človeka predstavujú orechy hodnotný zdroj najrôznejších látok. Používajú sa preto ako skvelých doplnok pri varení a príprave jedál. Aké druhy orechov sú u nás najpoužívanejšie a prečo?
Máme si z čoho vyberať
Na Slovensku je dostupné pomerne široké spektrum orechov. Najznámejšie orechy, ktoré rastú zároveň aj u nás, sú vlašské a lieskové. Ďalšie druhy orechov patria už tak trochu medzi cudzokrajné. Ktoré sú tie najznámejšie?
- vlašské orechy,
- lieskové orechy,
- kokosové orechy,
- mandle,
- jedlé gaštany,
- pekanové orechy,
- para orechy,
- pistácie,
- kešu orechy.
Tak trošku bokom stoja arašidy, známe ako búrske oriešky, teda plody podzemnice olejnej. Pri dozrievaní sa sami otvárajú, preto sa radia medzi strukoviny. Z pohľadu obsiahnutých živín patria aj medzi orechy.
+/- orechov
Čo obsahujú orechy a prečo o nich toľko počúvame? Prečo sa ich konzumácia tak výrazne odporúča? V podstate ide o 3 základné skupiny:
- nenasýtené mastné kyseliny (prevažne omega-3-mastné kyseliny, ktoré môžu priaznivo pôsobiť pri ateroskleróze, ale aj ako prevencia kardiovaskulárnych chorôb),
- vitamíny (pre nás je dôležitý predovšetkým vitamín B1, B6 a E),
- minerálne látky (zo všetkých je najdôležitejší horčík, draslík, vápnik a fosfor).
Vysoký obsah rastlinných olejov so sebou nesie riziko pokazenia semien. Kyslík vo vzduchu spôsobuje pri týchto olejoch ich žltnutie. Spoznáte to podľa zvláštnej vône a určité zatuchnutie. Proti žltnutiu čiastočne funguje nižšia teplota pri skladovaní. Taktiež je možné orechy zavárať. Dôležité je ich správne sušenie. To platí aj pre nevylúpané orechy. Ak ich ponecháme vo vlhkom prostredí, môžu začať vo vnútri plesnivieť. Ideálne miesto na skladovanie po vylúpnutí je chladnička, pretože sa pleseň pri nižších teplotách, podľa testov, nevytvára.
Rada! Namočte orechy. Vyplavia sa z nich prípadné toxické látky a budú pre vaše telo ľahšie stráviteľné a zjednodušíte vstrebávanie živín. Aj napriek tomu, že orechy obsahujú približne 70 % tuku, nie sú pri chudnutí problematické. Podľa klinických štúdií je to práve naopak. Osoby, ktoré pri redukčných diétach jedia orechy, strácajú viac telesného tuku, ako ľudia nekonzumujúci orechy. Ak ste predtým počúvali, že z orechov priberiete, alebo že orechy nie sú vhodné počas diéty, pustite túto informáciou z hlavy.
Vlašské orechy
Vlašské orechy sú nám veľmi dobré známe zo stromov, ktoré rastú pozdĺž ciest, alebo ich máme v záhradách. Vlašské orechy obsahujú veľký podiel nenasýtených mastných kyselín, dôležité omega-3-mastné kyseliny a kyselinu alfa-linolenovú (ALA), ktorá je, okrem iného, dôležitá pre správny rast a vývoj detí. Listovaním sa z nich vyrába kvalitný olej, ktorý má uplatnenie v kuchyni aj v kozmetike. Deti však vlašské orechy ako také nemajú príliš v láske pre ich výraznú horkú chuť. Okrem nenasýtených mastných kyselín v nich nájdeme aj dôležité bielkoviny. Vlašské orechy prispievajú k lepšej pružnosti ciev. Priaznivý účinok dosiahnete pri konzumácii 30 g vlašských orechov denne. Štúdie s vysokoškolskými študentmi potvrdili, že vlašské orechy môžu mať vplyv na lepšie fungovanie mozgu. Ďalej sa ukázalo, že znižujú hodnotu celkového cholesterolu v tele, a to práve zlého cholesterolu LDL. Naopak, ich pravidelná konzumácia zvyšuje HDL cholesterol. Vlašské orechy sa ukázali ako možný pomocník v boji so zápalmi a chronickými ochoreniami.
Mandle
Mandle dokážu, podobne ako vlašské orechy, pomáhať pri znižovaní hladiny zlého cholesterolu. Obsahujú prospešné minerálne látky, ako je fosfor, horčík a vápnik. Pri ich konzumácii sa preukázali aj pozitívne účinky na črevnú mikroflóru. Oproti vlašským orechom obsahujú o niečo menej tukov, ale viac sacharidov. Rozdiel však nie je veľký.
Mandle sú prospešné pre svoj obsah vitamínu E. Tento vitamín má antioxidačné účinky, zabraňuje usadzovaniu voľných radikálov a tvorbe toxických oxidačných produktov. Odporúčajú sa taktiež pri Parkinsonovej chorobe ako doplnok liečby, pretože nervové spojenia sú porušené práve činnosťou voľných radikálov. Tak isto sa odporúčajú pri liečbe aterosklerózy a Alzheimerovej choroby.
Kešu orechy
Ak máte mať šancu s orechami u detí, vyskúšajte to s kešu, ktoré majú príjemne sladkú chuť. Kešu - obličkovec západný, je tropický stálozelený strom, ktorý produkuje semeno kešu a jablko kešu. Kešu je pôvodom zo Strednej Ameriky, Karibských ostrovov a severnej časti Južnej Ameriky. Kešu orechy majú vyšší obsah železa, zinku aj horčíka. Sú dobré na pamäť a reumatické bolesti. Práve horčík je dôležitý pre správne fungovanie svalov a nervového systému. Taktiež sú vhodnou potravinou pri boji s nervozitou. Kešu udržujú zdravé srdce, pomáhajú s cukrovkou, udržujú zdravé cievy a nervy, udržujú zdravé kosti, znižujú riziko vzniku žlčových kameňov, podporujú imunitu, pomáhajú pri chudnutí.
Tip! Vyskúšajte kešu orechy ako terapii pri PMS. Kŕče a výkyvy nálad by u vás mali byť pri ich konzumácii miernejšie.
Makadamové orechy
Makadamové orechy sa objavili už pred 60 tisíc rokmi na východe Austrálie. Už austrálski domorodci si boli vedomí ich jedinečnosti a orechov si cenili natoľko, že ich využívali napríklad ako špeciálne dary pri ceremóniách a obchodovali s nimi medzi ďalšími kmeňmi. Sú charakteristické svojou jemnou maslovou chuťou. Chrumkavé, maslové, jemné, s vôňou pripomínajúcou čerstvo upečený koláč. Zároveň ale plný výraznej smotanovej chuti. Aj makadamové orechy sú vhodné na konzumáciu pre svoj vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov a minerálnych látok, ako je selén, zinok a horčík. Pri ich konzumácii majte však na pamäti, že ide o najtučnejší orech. Tuk predstavuje až 80 % z celkovej hmotnosti orecha. Práve podľa tuku viete, že ide o orech čerstvý. Nekupujte také orechy, ktoré sú vysušené. Tieto boli obraté už pred dlhším časom. Guľatá škrupina je tak pevná, že na ňu dokonca nestačia obyčajné luskáčiky a musia sa používať špeciálne nárezové píly, zvlášť ak chcete vylúpnuť celý oriešok bez poškodenia.
Pekanové orechy
Pekanové orechy na prvý pohľad pripomínajú naše vlašské orechy. Pekanové orechy však majú sladšiu chuť a sú mäkšie. U nás sú celkovo pomerne málo známe. Ak máte pocit, že váš orech zaberá veľkú časť záhrady, tak by vás strom pekanových orechov vyslovene štval. Tento strom sa dožíva až 300 rokov. Pre svoju sladkú chuť je dobrou alternatívou sladkého pokrmu. Tieto orechy majú nízky glykemický index, obsahujú vlákninu a vysoký podiel bielkovín. Nielenže majú vysoký obsah zdravých tukov, bielkovín a vlákniny, ale pekanové orechy sú tiež plné kľúčových živín, ako je mangán, meď a tiamín. Navyše sú spojené s množstvom pôsobivých zdravotných výhod, od zlepšeného zdravia srdca po lepšiu funkciu mozgu a ešte viac.
Arašidy
Keď si odmyslíme fakt, že nejde o orechy, ale o strukoviny, majú podobne pozitívne účinky ako orechy. Aj arašidy sú bohaté na vitamín B, horčík, zinok, vápnik a napríklad aj antioxidant Q10. Majú blahodarný vplyv na kvalitu pokožky, pomáhajú v boji proti jej starnutiu a pomáhajú pri hojení jaziev. Myslite na arašidy aj v období tehotenstva. Vitamín B9 sa podieľa na krvotvorbe a pomáha pri tvorbe červených krviniek. Jeho nedostatok býva spájaný s nechutenstvom, vypadávaním vlasov, únavou, zvracaním.
Para orechy
Para orech je brazílsky orech z juhoamerického stromu. Pochádza z Guianasu, Venezuely, Brazílie, východnej Kolumbie, východného Peru a východnej Bolívie. Tento strom môže žiť 500 a viac rokov a podľa niektorých úradov často dosahuje vek 1 000 rokov. Para orechy majú krémovú, lahodnú a sladkastú chuť. Keďže obsahujú množstvo stopového prvku selénu, ktorý je dôležitý pre zdravie i krásu, stačí vám zjesť naozaj málo - 10-15 g (2-3 kusy denne), aby ste dosiahli maximálny efekt. Selén je antioxidant a pomáha bojovať s voľnými radikálmi, pomáha predchádzať kardiovaskulárnym problémom, infarktu myokardu a pľúcnym chorobám.
Doprajte si orechy a nezabúdajte na nich ani pri diétach. Ich konzumácia prináša prakticky samé výhody. Dávajte si pozor na to, aby ste kupovali orechy len z overených a dobrých zdrojov. Skazené orechy vám pripravia krušné chvíle.