Nenechajte si ujsť tie najlepšie akcie a ponuky! Doprava zadarmo, akcie a zľavy na produkty, novinky a veľa ďalšieho.

Známe aj neznáme druhy cestovín: Koľko ich poznáte?

Magazín
Známe aj neznáme druhy cestovín: Koľko ich poznáte?

Cestoviny si spájame primárne s Talianskom. Sú ale rozšírené po celom svete a patria medzi najobľúbenejšie pokrmy. Druhov cestovín existuje mnoho a každá krajina si ich prispôsobila svojim zvyklostiam a chutiam.

Cestoviny sa líšia tvarom, veľkosťou a textúrou. Najľahšia cesta je kúpiť cestoviny v obchode. Môžete sa ale držať tradičných receptov a z niekoľkých málo surovín ich pripraviť doma. Fantázii sa pritom medze nekladú. Druhov cestovín je totiž skutočne veľa.

Druhy cestovín podľa tvaru

Cestoviny, taliansky pasta, nájdete na väčšine jedálnych lístkov a pri čítaní zrejme nepochybujete o význame týchto slov. Ďalšie názvy ako penne, fusilli sú už o niečo tajomnejšie. Poďme zistiť, čo tieto mená skrývajú.

Špagety

Špagety sú pravdepodobne najobľúbenejším druhom cestovín na svete. Sú to tenké, dlhé a valcovité cestoviny, ktoré sa často podávajú s rôznymi omáčkami. U nás sú to obľúbenci u detí. Dospelí si môžu dať napríklad špagety aglio olio, carbonara alebo so základnou paradajkovou omáčkou marinara. Špagety sú vynikajúcou voľbou pre rýchle a chutné jedlá.

Penne

Penne sú trubičkovité cestoviny s oblými koncami. Tento tvar im umožňuje lepšie zachytiť omáčky. Stretnete sa s nimi ako vhodným doplnkom hustých a krémových omáčok.

Farfalle

Farfalle, čiže u nás označované ako motýliky. Jedlu dodávajú život a fungujú ako estetický prvok. Dobre fungujú v šalátoch a s ľahkými omáčkami. Okrem toho po nich siahnu rodičia na ľahké domáce tvorenie s deťmi.

Fusilli

Fusilli sú v tvare vretien, skrutiek alebo špirál. Aj ony sa hodia na studené šaláty a do všetkých jedál, ktorým chcete dodať textúru.

Ramen

Rezance ramien sú používané v tradičnej japonskej kuchyni. Sú tenké, dlhé a často sa podávajú v horúcej polievke s rôznymi prísadami. Polievka ramen je okrem týchto tenkých rezancov ramen tvorená vývarom, dochucujúcou omáčkou a rôznymi doplnkami ako sú kúsky mäsa, vajíčko a zelenina.

Udon

Udon je druh cestovín používaný opäť v japonskej kuchyni. Sú to hrubé hladké rezance. Udon sa často podávajú v teplých polievkach alebo vyprážané na panvici s rôznymi prísadami.

Lasagne

Lasagne majú široký a plochý tvar, ktorý umožňuje ľahké vrstvenie s omáčkami, syrom a ďalšími ingredienciami. Rovnako ide o označenie veľmi obľúbeného pokrmu z týchto cestovinových plátov, mletého mäsa a syrovej omáčky bešamel.

Druhy cestovín podľa zloženia

Cestoviny nie sú len jedlo vyrobené z múky. Spôsobov, ako si vyrobiť cestoviny, je mnoho.

  • Najbežnejší druh cestovín sa vyrába z pšeničnej múky. Cestoviny z pšeničnej múky majú vysoký obsah lepku, čo im dáva tú správnu konzistenciu a chuť. Pšeničná múka je základnou zložkou talianskych cestovín.
  • Zdravší variant predstavujú celozrnné cestoviny. Majú výraznejšiu orechovú chuť, obsahujú viac vlákniny a vyššie nutričné hodnoty oproti pšeničnej múke.
  • Ďalší obľúbený variant sú cestoviny z pšeničnej múky a vaječného cesta. Vďaka vajcu majú bohatú a krémovú textúru.
  • Pre vietnamskú a čínsku kuchyňu sú typické cestoviny z ryžovej múky. Tie sú vhodné aj pre osoby s alergiou na lepok.
  • V stredoeurópskej kuchyni stretnete často cestoviny zo zemiakovej múky. Zaiste vám nie sú cudzie názvy ako halušky alebo zemiakové knedle. Tieto cestoviny majú výraznú zemiakovú chuť.
  • Pre vegánov a vegetariánov sú vhodné cestoviny z cíceru alebo šošovice. Sú bohaté na bielkoviny a majú výraznú chuť.
  • Niektoré cestoviny sa vyrábajú s prídavkom zeleniny. Príkladom sú špenátové cestoviny alebo paradajkové cestoviny. Tieto cestoviny majú výraznú farbu a obvykle aj ľahkú príchuť zeleniny.
  • Novinkou vo výžive sú konjakové cestoviny. Tie sa vyrábajú z konjakového koreňa, ktorý je bohatý na vlákninu a má nízky obsah kalórií. Neobsahujú lepok, tuky, cukor.

Ponuka rôznych druhov cestovín je skutočne bohatá. Dostupné sú v tradičných formách pre klasické pokrmy, ale sú aj alternatívne varianty pre diétne dni. Objavujte a ochutnávajte.

Může se Vám hodit


Další články

Magazín
Aký vplyv má hudba na človeka?

Aký vplyv má hudba na človeka?

Číst článek
Magazín
Užívanie psyllia chráni črevá aj zdravie človeka

Užívanie psyllia chráni črevá aj zdravie človeka

Číst článek
Magazín
Pohánka - chutná príloha nielen pri chudnutí

Pohánka - chutná príloha nielen pri chudnutí

Číst článek