Nenechajte si ujsť tie najlepšie akcie a ponuky! Doprava zadarmo, akcie a zľavy na produkty, novinky a veľa ďalšieho.

Pohánka - prečo ju zaradiť aj do vašej kuchyne?

Magazín
Pohánka - prečo ju zaradiť aj do vašej kuchyne?

O pohánke ste už zaručene počuli. Možno ste ju ešte neochutnali alebo si ju nedokážete spojiť so žiadnym konkrétnym jedlom. Pohánka zvykla patriť v slovenskej kuchyni k bežne používaným surovinám, jej význam ale klesol. Teraz si k jej ľahko orieškovej chuti hľadáme znova cestu. Oprávnene.

Pohánka by vás mohla nalákať na množstvo vitamínov a cenných živín. Neobsahuje ani lepok. Na zimu je to perfektné jedlo, ktoré potrebujete na prevenciu a v boji s prechladnutím, epidémiami, nepriaznivým počasím. Nájdete v nej veľa vlákniny, ktorá pomôže udržať vaše črevá zdravé. Rovnako pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi a zabrániť chorobám srdca.

Prečo pohánka?

Pohánku zaraďujeme medzi tzv. pseudoobilniny. Čo to znamená? V našej strave hrajú podobnú úlohu ako obilniny, len botanicky do nich nepatria. Pohánka obsahuje množstvo dôležitých živín, vrátane bielkovín, vlákniny, železa, zinku a fosforu. Táto strukovina tiež obsahuje niektoré vitamíny a minerály, ako je napríklad vitamín B1 a horčík. Konkrétne zloženie živín sa môže líšiť v závislosti na tom, ako bola pohánka pestovaná a spracovaná.

Výživová hodnota pohánky (na 100 gramov pohánky):

  • 10 g bielkovín,
  • 74 g sacharidov,
  • 2 g tukov.

Ďalej obsahuje 100 gramov pohánky okrem iného:

  • 12 g vlákniny,
  • 12 gramov vody.

Čo prospešného pohánka obsahuje

Pohánka je výživná potravina, ktorá môže mať pre naše zdravie množstvo pozitív. Je bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo môže pomôcť pri chudnutí a udržaní zdravej hmotnosti. Jej vysoký obsah železa môže pomôcť predchádzať anémii a obsah fosforu pomôže posilniť vaše zuby a kosti. Pohánka tiež obsahuje niektoré dôležité vitamíny a minerály ako je napríklad vitamín B1 a horčík. Okrem toho je pohánka ľahko stráviteľná a môže byť dobrým zdrojom energie.

Nájdete v nej tieto vitamíny:

  • vitamín B, B1, B2, B3, B5,
  • vitamín A,
  • vitamín C,
  • vitamín E.

V pohánke sa skrývajú tieto minerály:

  • fosfor,
  • zinok,
  • horčík,
  • draslík,
  • vápnik,
  • mangán,
  • molybdén,
  • železo.

Pohánka si zaslúži vašu pozornosť pre nenasýtené mastné kyseliny. Vďaka vyššiemu obsahu rutínu by po tejto pseudoobilnine mali siahnuť osoby, ktoré majú cievne problémy, hemoroidy alebo kŕčové žily. Je vhodná aj na vašu psychiku aj pri fyzickej námahe. V zime sa odporúča jej použitie, pretože organizmus pomôže prehrievať.

Pohánka môže mať podľa spôsobu spracovania svetlo zelenú alebo hnedú farbu. Hnedá prešla pri lúpaní vysokým teplom, ktoré čiastočne ničí pozitívne látky v nej obsiahnuté. Vhodnejšia je teda pohánka svetlo zelená, ktorá sa lúpala mechanicky. V oboch prípadoch je potrebné pohánku najskôr poriadne prepláchnuť. Svetlo zelenú potom ešte variť.

Tip! Svetlozelená pohánka je vhodná na nakličovanie aj fermentovanie. Stačí ju namočiť do slaného roztoku a nechať ju fermentovať po dobu niekoľkých dní. Keď začne mať ľahko kyslú chuť, máte hotovo a môžete ju použiť ako prílohu alebo ju pridať do šalátov a ďalších pokrmov.


Další články

Polievky
Karfiolová polievka

Karfiolová polievka

Číst článek
Z konjaku
Fettuccine s makovou omáčkou a vlašskými orechami

Fettuccine s makovou omáčkou a vlašskými orechami

Číst článek
Polievky
Kapustová polievka

Kapustová polievka

Číst článek