Pohánka je v zdravej výžive veľmi obľúbenou prílohou slaných aj sladkých pokrmov. Vďaka svojim priaznivým účinkom na ľudský organizmus sa jej obľuba neustále zvyšuje. Poďte sa s nami pozrieť, ako ovplyvňuje pohánka zdravie a ako na správnu prípravu pohánky.
Na čo pohánka pomáha a prečo ju konzumovať?
Pohánka je takzvanou pseudoobilninou. To znamená, že je často mylne považovaná za ďalšiu obilnú prílohu. V skutočnosti pohánka lepok neobsahuje. Svoje miesto si našla predovšetkým v zdravej strave. Vďaka tomu, že táto príloha obsahuje vitamíny B, vlákninu, bielkoviny či draslík a horčík, pozitívne ovplyvňuje náš organizmus. Napríklad:
- znižuje množstvo hladiny cholesterolu v krvi,
- upravuje hladinu cukru v tele,
- zlepšuje funkciu čriev,
- podporuje zdravý tráviaci trakt.
Preukázateľný pozitívny vplyv pohánky na ľudský organizmus nás vedie k otázke, ako často môžem jesť pohánku? Žiadne obmedzenie množstva nikdy nebolo stanovené. Rozhodne ale platí, že by ste ani konzumáciu tejto prílohy nemali preháňať. Medzi pohánka nežiaduce účinky sa radí predovšetkým možnosť svrbenia či vyrážky. To sa ale prejavuje iba u tých, ktorí majú na pohánka recept alergiu.
Zdravé pohánka recepty a ako správne urobiť pohánku?
Pohánkou je možné doplniť sladké i slané pokrmy. Na slano je možné jej dochutenie napríklad restovanou cibuľkou či obľúbeným korením. Podávať ju môžete so zeleninou alebo mäsom s omáčkou či rybami.
Príprava vám zaberie iba niekoľko minút. Ako sa varí pohánka? Na začiatku ju prepláchnete studenou vodou, následne zalejete vriacou vodou pomerom 1:2 a necháte 15 minút variť. Takto uvarená pohánka je pripravená na konzumáciu. Ak chcete ušetriť čas, iba 3 -5 minút varenia potrebuje pohánka lámanka. Tá je rozpoleným zrnom klasickej pohánky celej.