Mexická kuchyňa je rovnako rozmanitá a vzrušujúca ako krajina a kultúra, ktorú reprezentuje. Jedlá sú farebné a plné rôznych chutí, ktoré sa stále menia a rozvíjajú. Čo robí mexickú kuchyňu tak jedinečnou?
Charakteristika mexickej kuchyne
Mexická kuchyňa je veľmi bohatá a pestrá. Čerpá zo svojich domorodých tradícií a čiastočne z európskych prvkov. Miešajú sa v nej mayské, aztécke a španielske prvky. Je natoľko unikátna, že si vyslúžila zápis na zozname nehmotných pamiatok UNESCO.
Čo je typické pre mexickú kuchyňu? Je známa pre svoju silnú, výraznú a často pálivú chuť. Vždy ale rozhodne rozmanitú.
Typické ingrediencie tejto kuchyne sú:
- kukurica,
- fazuľa prakticky všetkých farieb od bielej cez červenú až po čiernu,
- chilli papričky,
- kuracie, morčacie a bravčové mäso.
Medzi bežné ochucovadlá každej domácnosti potom patria:
- koriander,
- cesnak,
- rasca,
- limetky,
- paradajky,
- avokádo.
Základom mnohých jedál mexickej kuchyne sú kukuričné tortilly. Tortilla je placka, ktorá prakticky nahrádza chlieb. Ide o tenkú placku, ktorá sa opeká nasucho. Používa sa v rade pokrmov ako je tacos, enchiladas alebo burritos. Ďalším dôležitým prvkom je ryža.
Typické mexické jedlá
S mexickou kuchyňou sa stretnete naprieč všetkými kontinentmi. Ak si objednáte niektoré z týchto jedál, môžete si byť istí, že svoj pôvod má v Mexiku:
1.) Tacos. Tacos je tortilla plnená rôznymi druhmi mäsa, zeleniny, fazule či syra. Najznámejšie sú tacos al pastor, kde je hlavnou ingredienciou marinované bravčové mäso.
2.) Enchiladas. Enchiladas sú tortilly plnené mäsom, syrom alebo fazuľami. K tomu sú zaliate pikantnou omáčkou.
3.) Guacamole. Na stôl sa k väčšine pokrmov servíruje omáčka alebo dip z avokáda, guacamole. Doplnená býva tiež čerstvým chilli, cibuľou, paradajkami a citrónom.
4.) Quesadillas. Quesadillas je tortilla plnená syrom a ďalšími ingredienciami. Býva vyprážaná alebo grilovaná.
5.) Tamales. Zmes mäsa a cesta zabalená v kukuričnom liste a varená na pare alebo kuracom vývare.
6.) Pozole. Tradičná polievka, prípadne guláš z homíny (kukuričných klasov), mäsa a s rôznou zeleninou nesie názov pozole.
7.) Churros. Sladké cesto vyprážané a posypané cukrom nesie názov churros. Podobá sa našim šiškám.
Čo sa pije v Mexiku?
Mexiko je známe svojimi tradičnými nápojmi, ktoré sú rovnako chutné a rozmanité ako jeho kuchyňa. K najznámejším patria tequila, mezcal a pivo.
Okrem týchto alkoholických nápojov je v Mexiku veľmi populárnych aj niekoľko nealkoholických nápojov ako horchata (sladký nápoj z ryže a škorice), agua fresca (osviežujúci nápoj z ovocia, cukru a vody) alebo atole (teplý nápoj z kukuričnej múky, vanilky a škorice).
Chilli con carne - rýchla večera
Pripravte si rýchlu večeru podľa vzoru mexickej kuchyne. Chilli con carne je na to priamo stavané.
- Osmažte na panvici nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte k nej 500 gramov mletého hovädzieho mäsa a tiež ho chvíľu restujte.
- Vyprážané mäso zalejeme paradajkovým pretlakom a osolíme.
- Dochuťte zmes tromi strúčikmi prelisovaného cesnaku, rímskou rascou a chilli. Dávkujte skôr podľa vlastnej chuti.
- Pridajte ešte plátky nakrájaných paradajok, zalejte vývarom a ďalších 20 minút varte.
- Na záver prilejte plechovku fazule, dochuťte cukrom a osoľte.
Väčšina jedál mexickej kuchyne podlieha miestnym zvyklostiam a regionálnym tradíciám. A tak taco, ktoré budete jesť v rôznych častiach Mexika, bude jednoducho rôzne. Mexičania sa zhodnú vo väčšine prípadov na tom, že placka by mala byť kukuričná. Hovorí sa, že dobrú reštauráciu v Mexiku spoznáte podľa radu pred jej vchodom.
Může se Vám hodit
Pasírovaná rajčata Fructal 500ml
Vysoce kvalitní pasírovaná loupaná rajčata v praktickém kartonovém balení. Vhodné například pro…
Skladom 1.5 €
Pridať do košíkaČesnek sušený, mletý 100 g
Sušený česnek dokáže v kuchyni jednoduše nahradit ten čerstvý, uchovává si totiž jeho chuťové…
Skladom 1.31 €
Pridať do košíka